2021-11-26 08:27:21• hírek • Bede Emőke

A szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is megjelent a madárinfluenza

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a magyarországi Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományokban szerdán - közölte a Nébih az MTI-vel.

A közleményben kiemelték: a hatósági szakemberek megkezdték 14 500 pecsenyekacsa és csaknem 19 500 tenyésztyúk leölését a Szatmárnémetitől alig másfél órányi autóútra levő Nyíradonyban és a valamivel távolabb eső Pátrohában. A vizsgálatra azt követően került sor, hogy mindkét gazdaságban megemelkedett elhullást tapasztaltak, utóbbiban a takarmányfogyasztás is csökkent.


A Nébih felhívta a figyelmet arra, hogy a vonuló vadmadarak miatt a járványkockázat továbbra is kiemelten magas. A hivatal azt ajánlja a tenyésztőknek, hogy a szárnyasokat lehetőség szerint zárt térben tartsák, főleg abban az esetben, ha az állatok kifutója felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval. A hivatal továbbá előírta, hogy a takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, nyílt vízből pedig tilos itatni az állatokat. Az almozásra használt anyagot szintén meg kell óvni a vadmadarakkal való érintkezéstől.


Romániában a hatóságok legutóbb november 18-án számoltak be madárinfluenza-fertőzésről, amikor is Calarasi megyében egy tó partján talált elhullott hattyú tetemében kimutatták a betegséget okozó H5N1 vírust.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: